/ 17.09.2018

Vad ger dig kreativ energi?

I den värld som vi lever i är det lätt att bränna ut och glömma bort det som ger dig kreativ energi. Det kan hända på grund av för mycket stress, för lite arbetsuppgifter som fyller på din kreativitet eller på det personliga planet så som nedstämdhet, depression eller annat som gör dig ur balans.

Ett av de bästa tipsen jag fått för att hitta tillbaka till sin kreativa sida är att faktiskt göra saker som tidigare gjort dig kreativ, hur kämpigt det än är. Till exempel fotografera, rita, måla eller skriva. Det gör att du använder den kreativa biten av din hjärna och sätter igång dessa processer i huvudet. Ett bra uttryck för detta är ”om jag enbart skulle skriva när jag kände mig kreativ skulle jag inte få mycket gjort”.

Dela gärna med dig av dina drivkrafter på vår Facebooksida eller i ett mail till Hello@fashionstories.nu så följer vi upp med ett inlägg vad som är era drivkrafter. Kanske upptäcker du en ny!

Ett annat bra tips är att ta sig tid att fundera på vad just du behöver för att vara kreativ och skriva ned dessa för dig själv att läsa när behovet finns. Nedan hittar du mina fem största som gör mig kreativ.

EN man på ett gym ska lyfta en skivstång.
Att träna är bra för både kropp och kreativitet. Den lidande kreatören är bara en myt!

Träning

Att se till att din kropp mår är det absolut viktigaste du kan göra för din kreativitet. Jag måste känna att jag mår bra över min kropp. Att jag känner mig plufsig eller inte i form är en stor deal-breaker för mig. Jag mår inte bra av att gå ut om mina kläder då de spänner åt, blir försmå eller skapar den klassiska ”muffins toppen” ovanför byxorna. Så att träna i olika slags former ger mig inte bara energi utan också självförtroende. Att ta en power-walk eller joggingtur med musik eller en ljudbok som handlar om något smart eller kreativt är något som jag verkligen uppskattar att göra och det kick-startar min kreativa sida!

Filmskaparen Jonas Wahlstrand fotograferad i Kittelfjäll, 2009.

Skapa saker

När jag får fotografera, skriva texter (som till exempel detta blogginlägg), planera projekt eller nya böcker känner jag direkt att den kreativa ådran i mig vaknar till liv. Det ger mig energi för att jag får göra det jag vill och jag har något som jag ser fram emot att göra verklighet av. Men startsträckan kan ibland vara lång för att komma upp ur stolen och ta mig ut. Men när man väl kommit ur den där stolen är det värt det när jag får göra det jag vill.

Folk passerar en nattöppen butik i centrala Hong Kong.
Ett övergångsställe i centrala Hong Kong under nattetid, 2018.

Resa

Är något som jag verkligen värderar högt i mitt liv och önskar att jag kunde göra ännu mer. Jag har idag besökt 11% av världens länder (enligt appen Been) och jag vill ständigt öka på den siffran. Det spär på den kreativa känslan att få vara upptäckare och se nya saker, uppleva en annan kultur och öppna ögonen för allt som finns ute i världen. Jag övertygad om att människor som reser mycket, träffar folk från andra länder och kulturer (utanför sitt egna land) har en större förståelse för världen, andra människor och deras kulturer. De flesta människor som jag mött under många av mina resor är trevliga människor med mycket medmänsklighet.

Vänner och familj

Utan dem vore jag inget. De är mina stötestenar när jag mår dåligt eller har det tungt. Men de är även stora bidragsgivare till min glädje, gemenskap och kärlek. Även om vi är väldigt olika så kompletterar vi varandra på många sätt. Utan vänner och familj skulle jag inte finnas.

Viola Matsson fotograferad för serien Viola x Beauty. Utvald av PhotoVogue Italia.


Att lyckas med saker

Kanske låter konstigt men jag tror detta är något som kan appliceras på alla. Känslan av att man har lyckats med något tex ett uppdrag, en atletisk prestation eller något så litet som att ta den där promenaden på lunchen ger en fantastisk känsla i kroppen. När vi lyckas med något vi jobbat för vill vi fortsätta att skapa flera saker som vi kan lyckas med. Det gäller att inte känna sig slagen när man har motgångar (vilket är jättesvårt!). Viktigt att komma ihåg är att många av de negativa besked vi får kan vi inte påverka. Till exempel att jag ej fick det uppdrag som jag kämpat så för har oftast inget att göra mig som person, utan helt andra utomstående faktorer som du ej kan påverka spelar oftast in.

Vad är dina drivkrafter?

Dela gärna med dig av dina på vår Facebooksida eller i ett mail till Hello@fashionstories.nu så följer vi upp med ett inlägg vad som är era drivkrafter. Kanske upptäcker du en ny!

//Johan, Creative Visualization

Leave a Reply