/ 25.01.2019

Konsten att övervinna utmaningar – psykologiskt sett

Utmaningar kommer alltid att finnas i ditt liv, vare sig du gillar det eller ej. Det går inte att komma ifrån. Det kan vara i arbetet, på det personliga planet, sjukdomar eller något som att ta klivet ut i det okända. Och något som vi människor är experter på så är att skjuta upp eller stoppa huvudet i sanden och ignorera problemet eller utmaningen. Vilket inte är så konstigt egentligen, då det är i vår natur och en grundpelare för vår överlevnad att hålla sig inom sin egna bekvämlighetszon där vi är trygga.

Du ser inte skogen för alla träden

Det kräver inget geni att förstå att det finns bättre sätt hantera en utmaning än att stoppa huvudet i sanden. Det som ofta avskräcker oss för en ny utmaning är möjligheten för att inte lyckas. Vi fokuserar så mycket på just det, att vi bortser från de fördelar som finns om vi lyckas.

Det finns några riktigt bra saker att ha i bakhuvudet när man står framför en skrämmande utmaning:

–      Utmaningar utvecklar din karaktär som människa. Om vi låter vår rädsla styra oss genom att vi skjuter upp saker, kommer med ursäkter för att inte göra något eller skyller ifrån oss bygger vi på vår dåliga sida. Men, om vi däremot tar oss an den stundande utmaningen och visar styrka genom att ta initiativ, visa självkontroll bygger vi på den bra sidan som ger oss en bra karaktär.

–      Utmaningar boostar ditt självförtroende. En utmaning innefattar oftast rädsla, osäkerhet och självtvivel eller något annat psykologiskt trauma. Om vi tar oss igenom detta och besegrar vår utmaning så bevisar vi för oss själva att vi kan göra allt vi tar oss an.

–      Utmaningar gör dig faktiskt mentalt starkare! Och ju fler utmaningar du tar dig an kommer göra dig bättre och bättre på att bemöta dem. Som de säger: en seger startar i huvudet. Och om du inte testar och utmanar dig själv kommer du aldrig få veta din fulla potential.

Location: Secret Spot, Åre, Sweden
Athlete: Johan Augustsson

Leave a Reply